De mogelijkheid om een zogenaamde affectieschadevergoeding te vorderen bestaat nu 5 jaar. Wij maken er voor onze cliënten vaak gebruik van. Het gaat om een symbolische schadevergoeding ter erkenning van het leed dat familieleden ervaren na een ongeval met ernstig letsel of overlijden van een naaste. De Minister van Justitie en Veiligheid heeft het rapport ‘Evaluatie Wet vergoeding affectieschade’ uitgebracht. Dit rapport is opgesteld door de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht in opdracht van het WODC.
Samenvatting van de evaluatie
Uit de evaluatie blijkt dat de Wet vergoeding affectieschade grotendeels effectief is en het beoogde doel bereikt: het bieden van erkenning aan naasten van slachtoffers van ernstig letsel of overlijden. De wet voorziet in een behoefte en draagt bij aan de erkenning van immaterieel leed bij naasten.
Tegelijkertijd zijn er in de evaluatie enkele knelpunten en mogelijkheden voor verbetering naar voren gekomen. De belangrijkste bevinding is de aanbeveling om broers en zussen eveneens onder de werking van de wet te brengen. Op dit moment vallen zij buiten de kring van gerechtigden. De Minister heeft aangekondigd een wetswijziging voor te bereiden om deze uitbreiding mogelijk te maken.
Aanpassing van de bedragen
Daarnaast is besloten om de forfaitaire bedragen voor affectieschade te herijken met een verhoging van circa 12,5%. De bedragen voor alle categorieën worden verhoogd. Voordat het zover is, moet de aangekondigde wetswijziging nog uitgewerkt worden.