Een dwarslaesie, veroorzaakt door een ongeval, valt onder de meest ernstige vormen van letselschade met verstrekkende gevolgen voor het slachtoffer en zijn of haar omgeving. Een dwarslaesie ontstaat wanneer het ruggenmerg beschadigd raakt, hetgeen kan leiden tot gedeeltelijke of volledige verlamming onder het getroffen gebied. Dit type letsel heeft een aanzienlijke impact op zowel het lichamelijke als geestelijke welzijn van het slachtoffer, en op het vermogen om deel te nemen aan het dagelijks leven en de arbeidsmarkt.
Wanneer de dwarslaesie is veroorzaakt door een verkeers- , bedrijfs- of een ander ongeval, zullen onze advocaten beoordelen of de aansprakelijkheid worden vastgesteld.
Bij letselschade als gevolg van een dwarslaesie kan onderscheid worden gemaakt tussen materiële en immateriële schade. Materiële schade omvat onder andere:
- Medische kosten: De kosten van ziekenhuisopname, revalidatie en vervolg behandelingen
- Inkomstenderving: Een slachtoffer met een dwarslaesie kan langdurig of blijvend arbeidsongeschikt raken, wat leidt tot verlies van inkomen.
- Hulp en zorg: De noodzaak van langdurige of permanente thuiszorg kan leiden tot hoge kosten. Meestal zijn aanpassingen in huis nodig of moet zelfs verhuisd worden naar een andere woning
Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, betreft het verlies van levensvreugde en pijn en lijden door het letsel. De hoogte van smartengeld wordt mede bepaald door de ernst van het letsel en de impact ervan op het dagelijks leven van het slachtoffer. Onze letselschade advocaten adviseren over de hoogte van het maximaal haalbare smartengeld. Ook is het onder omstandigheden mogelijk dat familieleden die shockschade hebben opgelopen door het ongeval, zelf ook een schadevergoeding krijgen.
Om aanspraak te maken op schadevergoeding, moet de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond. Daarnaast dient er een causaal verband te worden vastgesteld tussen het ongeval en de dwarslaesie. Het slachtoffer moet bewijzen dat de dwarslaesie direct is veroorzaakt door het ongeval. Indien sprake is van gedeelde schuld, kan de schade op grond van artikel 6:101 BW naar rato worden verdeeld.
Letselschade door een dwarslaesie heeft ingrijpende gevolgen en kan leiden tot hoge schadevergoedingen. Het is essentieel dat slachtoffers worden bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat om de aansprakelijkheid en schadevergoeding adequaat vast te stellen. De permanente gevolgen van een dwarslaesie onderstrepen de noodzaak van een zorgvuldige juridische afhandeling en goede ondersteuning door een van onze letselschade advocaten.