Hoe wij werken

Maet Advocaten is een samenwerkingsverband van vier gespecialiseerde letselschadeadvocaten. Wij staan alleen slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers bij. Bij Maet Advocaten heeft u één advocaat die uw hele zaak van begin tot einde behandelt.
Hoe wij werken 1

De cliënt is bij ons geen dossiernummer. Wij vinden het léuk om heel verschillende mensen bij te staan, van elke leeftijd en afkomst.

Elke advocaat bij Maet Advocaten heeft tenminste 20 jaar ervaring met het behandelen van letselschadezaken. Ieder van ons heeft een specialisatieopleiding voor letselschadeadvocaten voltooid, en we volgen meerdere keren per jaar nascholing op het gebied van letselschade.

Het eerste gesprek
Een inventariserend adviesgesprek met een van de letselschadeadvocaten van Maet Advocaten is vrijblijvend en kosteloos. Wij nodigen u alleen uit voor zo’n gesprek als we daarna ook voldoende tijd en aandacht aan uw zaak kunnen besteden.

Het inventariserende gesprek heeft als doel dat de cliënt en de advocaat duidelijkheid krijgen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een zaak. De advocaat stelt veel vragen over wat er is gebeurd, over het letsel en over de gevolgen van het letsel. Voor zover mogelijk maken we een inschatting van de kans van slagen.

We zullen u ook informeren over de kosten en andere belangrijke aspecten van de dossierbehandeling. U krijgt van ons eerlijk advies over de kosten-batenafweging. Het gesprek kan als uitkomst hebben dat u de zaak bij de betreffende advocaat in behandeling geeft. De uitkomst van het gesprek kan ook zijn dat de zaak niet in behandeling wordt genomen.

Soms is al bij het allereerste (e-mail of telefonische) contact al duidelijk dat wij u niet voor een inventariserend gesprek kunnen uitnodigen, bijvoorbeeld:

  • omdat de betreffende advocaat het al erg druk heeft
  • omdat al in het eerste contact duidelijk wordt dat de zaak niet binnen ons specialisme valt
  • omdat al in het eerste contact duidelijk wordt dat de zaak te weinig kans van slagen heeft
  • omdat al tijdens het eerste contact duidelijk wordt dat het hoge kostenrisico niet opweegt tegen de onzekere uitkomst (kosten die de cliënt moet maken voordat duidelijk is óf er recht op schadevergoeding is); dat gebeurt vooral bij vragen over medische aansprakelijkheid

Start van de dossierbehandeling
De dossierbehandeling begint altijd met een opdrachtbevestiging. Daarin kunt u nog eens teruglezen wat er tijdens het eerste gesprek is besproken met betrekking tot de dossierbehandeling, de kosten, de kans van slagen (voor zover mogelijk) en een eerste plan van aanpak.

Als het letsel door een ongeval is veroorzaakt wordt een aansprakelijkstelling naar de tegenpartij gestuurd. Bij zaken over medische aansprakelijkheid is daarvoor eerst een medisch haalbaarheidsadvies nodig.

Ook in andere zaken is mogelijk dat eerst verder onderzoek moet worden gedaan naar het ongeval op zichzelf, of naar de aansprakelijke partij. De advocaat bespreekt dan met u wat er nodig is. De rechtsbijstand voor slachtoffers van misdrijven volgt het pad van het strafrecht, die gang van zaken zal hier niet worden behandeld.

Samenwerking tussen cliënt en advocaat
Voor een advocaat is het onmogelijk om een dossier te behandelen zonder medewerking van de cliënt.
De advocaat zal u bijvoorbeeld vragen om bewijs van de schade te sturen (zoals rekeningen van de fysiotherapeut of van het betaalde eigen risico voor de ziektekostenverzekering, kopieën van uw loonstroken, of als u ondernemer/ZZP-er bent van diverse belastingaangiftes en – aanslagen).

U zult van de advocaat een ontwerpversie ontvangen van de brieven en andere documenten die namens u worden opgesteld. Het is heel belangrijk dat u de inhoud daarvan controleert, – ook een advocaat kan immers iets verkeerd hebben begrepen.

Tijdens de dossierbehandeling
Elke situatie is verschillend, dus het is onmogelijk om een standaard-verloop van dossierbehandeling te beschrijven.

Wel wordt in elke zaak waarin aansprakelijkheid van de tegenpartij vaststaat, een schadeoverzicht gemaakt aan de hand van de bewijsstukken die u heeft gestuurd. Dat schadeoverzicht wordt telkens bijgewerkt, en gebruikt om voorschotbetalingen te vragen. Met die voorschotten kunnen de gemaakte kosten en de lopende schadeposten worden vergoed. Zo proberen wij ervoor te zorgen dat u door het ongeval niet in financiële problemen raakt. De verzekering/tegenpartij kan echter een andere visie op de schadeposten hebben, of om aanvullend bewijs vragen. Het is dus niet zeker dat u altijd het door uw advocaat gevraagde voorschot zult ontvangen.

Als de dossierbehandeling in goed overleg met de tegenpartij/verzekering verloopt, dan zijn er diverse manieren om de cliënt ook op andere manieren te ondersteunen. Een cliënt kan zeer geholpen zijn met tijdelijke huishoudelijke hulp, of een bepaalde behandeling, of de inschakeling van een arbeidsdeskundige die helpt een nieuwe loopbaan te vinden als de cliënt door het letsel arbeidsongeschikt is voor het eigen werk. Dergelijke hulp voor de cliënt kan in gezamenlijke opdracht van de advocaat en de verzekering worden ingehuurd.

Bewijs van het letsel en eventuele beperkingen door het letsel
Letselschadezaken draaien om het letsel. Het letsel moet worden aangetoond. Dat begint met de medische informatie van de eigen behandelaar(s), zoals de huisarts of de fysiotherapeut.

De advocaat schakelt voor de beoordeling van de medische stukken een medisch adviseur in. De medisch adviseur vat de medische informatie samen op een begrijpelijke manier en geeft ook aan welke onduidelijkheden er nog zijn of adviseert over een medische expertise oftewel deskundigenonderzoek. In veel letselschadezaken, met name wanneer sprake is van ernstig letsel en/of een groot financieel belang, is het nodig dat een medisch deskundige rapporteert over het letsel en de eventuele toekomstige risico’s. Zo’n onderzoek kan nog worden gevolgd door andere onderzoeken naar bijvoorbeeld de aard en omvang van de beperkingen door het letsel.

Het doel van dergelijke onderzoeken is dat de uiteindelijke schade wordt vastgesteld. Dat betreft niet alleen de schade in financiële zin. De onderzoeken kunnen óók uitwijzen dat de betrokkene nu en in de toekomst een vorm van hulp of ondersteuning nodig heeft, of een bepaalde behandeling. In de letselschadezaak kan dan worden gezocht naar die hulp of begeleiding, of er kan een extra schadebedrag voor worden begroot.  

.

 

Afsluiten van de zaak

Het is bijna altijd verstandig om de zaak pas af te wikkelen nadat de ‘medische eindtoestand’ is bereikt: dat is de situatie waarin er volgens artsen geen belangrijke verbetering of verslechtering te verwachten valt. Soms duurt dat jaren (afhankelijk van het soort letsel). Letselschadezaken kunnen alleen al om deze – goede – reden lang duren.

Te snel afwikkelen brengt een financieel risico voor de cliënt met zich mee: als er na de afwikkeling nog schade bekend wordt, bijvoorbeeld door medische verslechtering, dan kan die na een voortijdige afwikkeling niet meer bij de verzekering worden geclaimd. Toch kan er een goede reden zijn voor voortijdig afwikkelen. Meestal heeft dat met bewijsproblemen te maken.

Bij het afsluiten van de zaak betaalt de verzekering in het algemeen nog een slotbedrag. De hoogte van dat bedrag hangt af van de ernst van het letsel, van de omvang van de financiële gevolgen van het letsel, de hoogte van de voorschotten die de cliënt al had ontvangen, en natuurlijk: of er voldoende bewijs is geleverd voor de schadeposten. Soms is de schade hoog, maar kan die echt niet worden bewezen.   

In de meeste letselschadezaken wordt een overeenkomst opgesteld waarmee de zaak definitief wordt afgesloten. Als er volgens de medisch adviseurs moet worden gevreesd voor toekomstige verslechtering dan zal er een zogeheten “voorbehoud” in de overeenkomst worden opgenomen. De afsluiting is dan op dat ene punt niet definitief: als de situatie die in het voorbehoud wordt beschreven ontstaat, heeft de cliënt recht op vergoeding van de extra schade die in dat geval wordt geleden. Een vaak voorkomend voorbehoud wordt gemaakt voor het risico op versnelde gewrichtsslijtage als gevolg van het letsel.

Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over de dossierbehandeling en het afsluiten van de zaak, maar dat doet uw advocaat graag als het moment daarvoor is aangebroken

Letselschade? Vertel ons wat er is gebeurd!

Heeft u letselschade? Vertel ons wat er is gebeurd!

    Mijn vraag is bestemd voor Maet vestiging:
    AlmereAmsterdamDelftUtrecht