Op 3 september 2024 schreef het WODC* een nieuwsbericht over een breed onderzoek naar de kwaliteit van rechtsbijstand in letselschadezaken. Onderzoekers van 4 universiteiten hebben aan de totstandkoming van het rapport gewerkt. Een belangrijke conclusie van het rapport is dat de kwaliteit van een letselschadebehandelaar niet altijd duidelijk is voor de rechtzoekende (het slachtoffer). In het nieuwsbericht van het WODC staat bijvoorbeeld:
“De onderzoekers inventariseerden allerlei kwalijke en zorgelijke praktijken die uiteen liepen van misleidende reclame of concurrentievervalsing tot het leveren van slechte kwaliteit en fraude/verduistering.”
Het verschil tussen een letselschadeadvocaat, een letselschadejurist en een letselschadebureau
Wie met goed gevolg de rechtenstudie heeft afgerond is jurist. Juristen kunnen op allerlei plekken aan de slag. Wie advocaat wil worden zal na de rechtenstudie ook nog de advocatenopleiding van 3 jaar moeten volgen. Tijdens de advocatenopleiding doe je praktijkervaring op onder supervisie van een patroon. Je behandelt zaken terwijl een ervaren advocaat over je schouder meekijkt. Zo leer je alles wat nodig is om het beroep van advocaat zelfstandig te mogen uitoefenen.
Advocaten hebben een wettelijk beroepsgeheim en zij tillen daar heel zwaar aan. Advocaten moeten aan tal van eisen en regels voldoen. Als het mis gaat kunnen ze naar het Tuchtcollege worden geroepen, en een advocaat die het heel bont heeft gemaakt kan zelfs uit het vak worden gezet. Verreweg de meeste advocaten hebben die stok achter de deur helemaal niet nodig. De vijf kernwaarden van de advocatuur kunnen ze dromen, met de integriteit voorop (de andere vier zijn vertrouwelijkheid, partijdigheid, deskundigheid en onafhankelijkheid).
Juristen kunnen letselschadezaken behandelen, en ze kunnen daar ook heel goed in zijn. Maar ze missen de wettelijke bevoegdheid om hun klanten te vertegenwoordigen in procedures voor de rechtbank. Advocaten hebben deze bevoegdheid wel, wat betekent dat wij effectiever kunnen onderhandelen en zo nodig zélf met u naar de rechter kunnen stappen.
Er bestaan helaas ook letselschadebureaus waar zelfs geen juristen werken, en waar op geen enkele manier aan kwaliteitsbewaking wordt gedaan. Erger nog, er bestaan ook bureaus waar wordt gefraudeerd, waar het geld van het slachtoffer wordt ingepikt, dat valt te lezen in het WODC-rapport. Let u dus goed op met wie u in zee gaat!
Hoe zit het met de kwaliteit bij Maet Advocaten?
De advocaten van Maet Advocaten hebben na de rechtenstudie, en na de 3-jarige advocatenopleiding, óók nog een zware specialisatieopleiding op het gebied van letselschade afgerond. Je mag best concluderen dat zij voor héél veel examens zijn geslaagd, in al die jaren. Elke letselschadeadvocaat bij Maet Advocaten volgt tientallen uren per jaar nascholing op het gebied van letselschade. We hebben verschillende vestigingen maar we nemen zaken voor elkaar waar als dat nodig is. We denken ook met elkaar mee, dus in wat lastiger kwesties heeft u vier advocaten voor de prijs van één. Wij nemen ook deel aan intervisiebijeenkomsten met gespecialiseerde letselschadeadvocaten van andere kantoren. Dat gebeurt altijd anoniem, dus zonder dat duidelijk kan worden wie de betreffende cliënt is.
*Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum, onderzoeksbureau van de Rijksoverheid. Het volledige nieuwsbericht van het WODC is hier te vinden: https://www.wodc.nl/actueel/nieuws/2024/09/03/meer-regie-overheid-nodig-om-kwaliteit-letselschadepraktijk-te-verbeteren