Letselschade omvat lichamelijke en psychische schade die men oploopt door toedoen van een ander, vaak in het geval van een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische fout of ander incident waarbij derden betrokken zijn. Een beenbreuk is een veelvoorkomende vorm van letsel bij dergelijke ongevallen. Wanneer een beenbreuk is veroorzaakt door een aantoonbare en verwijtbare fout van een ander, dan kan schadevergoeding worden verkregen voor de geleden schade.

Breuk in onderbeen of bovenbeen.

Beenbreuken kunnen in het bovenbeen of onderbeen ontstaan. Een breuk kan variëren van een eenvoudige scheur in het bot tot complexe, meervoudige fracturen. Vaak voorkomende beenbreuken zijn:

  • Bovenbeenfractuur
  • Kuitbeen- en/of scheenbeenfractuur
  • Tibiaplateau-fractuur (in de knie)
  • Gebroken knieschijf
  • Enkelfractuur
  • Breuken in de voet en tenen

Gevolgen en herstelproces

Voor de behandeling van beenbreuken is vaak een operatie en/of gipsverband nodig. Beenbreuken kunnen soms leiden tot langdurige revalidatie bij een fysiotherapeut. Een gebroken been brengt vaak beperkingen met zich mee in het dagelijks leven en in veel gevallen ook in de beroepsuitoefening. Er kan ook sprake zijn van psychisch leed, zoals verkeersangst of depressieve gevoelens door mobiliteitsverlies. Het herstel varieert sterk afhankelijk van de ernst van de breuk, de leeftijd van het slachtoffer en diens algemene gezondheidstoestand.

Schadeposten

Bij letselschade door beenbreuken kunnen diverse schadeposten ontstaan:

  1. Medische kosten: zoals kosten voor fysiotherapie, pijnstilling en andere kosten die niet door de ziektekostenverzekeraar worden vergoed.
  1. Gevolgen voor werk en inkomen: door arbeidsongeschiktheid kan het slachtoffer (tijdelijk) inkomen verliezen.
  1. Verlies van zelfredzaamheid: hulpbehoevendheid kan leiden tot kosten voor huishoudelijke hulp.
  2. Smartengeld: voor immateriële schade, zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde (art. 6:106 BW).

Om aanspraak te kunnen maken op schadevergoeding, moet de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond. Daarnaast dient het causaal verband te worden vastgesteld tussen het ongeval en de schade die daarvan het gevolg is. Het slachtoffer moet bewijzen dat de botbreuken direct zijn veroorzaakt door het ongeval, en welke kosten en andere schade aan de orde zijn. Indien sprake is van gedeelde schuld, kan de schade op grond van artikel 6:101 BW naar rato worden verdeeld.

Letselschade heeft ingrijpende gevolgen en kan lijden tot grote schade waarvoor hoge schadevergoedingen moeten worden uitgekeerd. Het is belangrijk dat slachtoffers in dergelijke gevallen worden bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat om de aansprakelijkheid en schadevergoeding adequaat vast te stellen. Met name wanneer beenbreuken blijvende en invaliderende gevolgen hebben, zal goede rechtsbijstand van een van onze letselschadeadvocaten uw zorgen over de toekomst verminderen.