Letselschade door dieren

Helaas veroorzaken sommige dieren letselschade bij mensen. Denk aan een beet van een hond, een trap van een paard of van een losgebroken koe. Maar het kan ook voorkomen dat een fietser naar ten val komt iets breekt door een plotseling overstekende kat. Verder valt te denken aan een val bij een paardrijles. Dergelijke incidenten kunnen aanzienlijke juridische en medische gevolgen hebben. Het kan hierbij gaan om fysiek letsel, zoals botbreuken, hersenletsel of rug- en nekklachten, maar ook om psychisch letsel, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS). De juridische afhandeling van dit soort letselschade is kan complex zijn en is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de aansprakelijkheid van de betrokken partijen en de omstandigheden van het ongeval.
De aansprakelijkheid bij dit soort ongelukken kan gebaseerd zijn op verschillende wettelijke bepalingen:
- Risicoaansprakelijkheid van de bezitter van een dier (art. 6:179 BW)
Op grond van artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is de bezitter van een dier aansprakelijk voor de schade die het dier veroorzaakt, tenzij er sprake is van overmacht of een andere rechtvaardigingsgrond. Dit betekent dat de eigenaar van bijtende honden of trappende paarden onder omstandigheden aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de opgelopen letselschade. - Contractuele aansprakelijkheid
Indien de schade is ontstaan tijdens een georganiseerde activiteit, zoals een paardrijles of buitenrit met een paard, kan er sprake zijn van contractuele aansprakelijkheid. De manege of organisator van de activiteit kan aansprakelijk zijn wanneer zij hun zorgplicht hebben geschonden, bijvoorbeeld door onvoldoende voorzorgsmaatregelen te treffen of het paard niet goed te trainen of in toom te houden (art. 6:74 BW). Er kan dan sprake zijn van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst.
Bij letselschade kan het slachtoffer aanspraak maken op verschillende vormen van schadevergoeding:
- Materiële schade: Hieronder vallen medische kosten, kosten voor huishoudelijke hulp, reiskosten, en inkomensderving als gevolg van arbeidsongeschiktheid.
- Immateriële schade (smartengeld): Dit is een vergoeding voor de pijn, het leed en het psychisch lijden dat het slachtoffer heeft ervaren. De hoogte van het smartengeld wordt bepaald aan de hand van de aard en ernst van het letsel, de duur van het herstel en de impact op de kwaliteit van leven.
De beoordeling van de aansprakelijkheid en de hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval en de juridische kwalificatie op grond van de toepasselijke wetsartikelen en jurisprudentie. Het is daarom raadzaam om in geval van letselschade juridisch advies bij ons in te winnen en goede hulp te krijgen bij het regelen van de schade. Dat is natuurlijk zeker van belang als er jonge kinderen bij een ongeval betrokken zijn.
Wilt u meer weten over het rechtsgebied? Klik dan hier naar Advocaat te Paard of stuur een e-mail aan: jvanderwinden@maet.nl of via telefoon: 036-3033085 of 06-13193752.

Veel voorkomende letselschade door dieren:
Letselschade na een val van een paard of door een trap van een paard
Letselschade na een val van een paard kan aanzienlijke juridische en medische gevolgen hebben. Het kan hierbij gaan om fysiek letsel, zoals botbreuken, hersenletsel of rug- en nekklachten, maar ook om psychisch letsel, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS). De...
Letselschade door een hondenbeet
Een hondenbeet kan aanzienlijke letselschade veroorzaken, zowel fysiek als psychisch. In juridische zin kan het slachtoffer van een hondenbeet schadevergoeding vorderen op grond van de aansprakelijkheid van de eigenaar van de hond, zoals vastgelegd in artikel 6:179...
Procederen over bokkend paard
Een aankoop van een veelbelovende hengst voor een carrière als dressuurpaard op hoog niveau loopt geheel anders. Het paard gedraagt zich wat problematisch en blijkt flink te bokken onder haar eigen trainer… Na verschillende pogingen en trainingen wil de koopster het...