Letselschade omvat lichamelijke en psychische schade die men oploopt door toedoen van een ander, vaak in het geval van een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische fout of ander incident waarbij derden betrokken zijn. Hersenletsel na een ongeluk is een vorm van niet aangeboren hersenletsel (NAH) of traumatisch hersenletsel. De klachten bij een hersenschudding duren vaak korter dan bij een hersenkneuzing. Ook zijn de klachten bij een hersenschudding vaak minder zwaar.
Direct na het hersenletsel kan sprake zijn van bewusteloosheid en in de war zijn. In de periode daarna kan een slachtoffer last krijgen van andere klachten zoals vergeetachtigheid, hoofdpijn, misselijk, grote vermoeidheid en prikkelbaarheid. Bij een hersenkneuzing kan sprake zijn van nog zwaardere klachten.
Behandeling hersenletsel
Bij traumatisch hersenletsel is sprake van een harde klap tegen het hoofd. Dat kan gebeuren bij een verkeersongeluk, een nare val of wanneer je hard met iemand anders in botsing komt. Het is altijd verstandig om naar de spoedeisende hulp of de huisarts te gaan. Bij een hersenschudding is rust in de eerste 48 uur erg belangrijk, waarin langzaam lichte lichamelijke activiteiten worden opgebouwd. Bij een hersenkneuzing kan de behandeling langer duren. In de eerste uren na een ongeluk zijn de artsen bezig met de urgente behandeling en zorgen dat de hersenen niet meer schade oplopen. Opname in het ziekenhuis en medisch specialistische revalidatie in een revalidatiecentrum hangen af van de ernst van de klachten.
Gevolgen en herstelproces
Hersenletsel kan leiden tot langdurige behandeling. Naast fysiek ongemak kan er sprake zijn van psychisch leed. Klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, concentratie- en geheugenproblemen en overgevoeligheid voor licht en geluid kunnen blijvend zijn. Dan kan men ook last krijgen van somberheid of depressie, prikkelbaarheid en angsten en piekeren. NAH kan het leven zeer ontregelen en beperken. Hierdoor wordt mogelijk ook in de toekomst schade geleden en kosten gemaakt. Die zijn nog steeds gevolg van het ongeval en moeten dan ook door de aansprakelijke partij worden vergoed. Onze letselschadeadvocaten helpen u daarbij.
Schadeposten
Bij letselschade door hersenletsel kunnen diverse schadeposten ontstaan:
- Medische kosten: medische kosten voor de huidige medische behandeling(en) maar ook voor de toekomstige. Later kunnen immers nog meer medische behandeling(en) nodig zijn en de aansprakelijke partij moet ook deze vergoeden. Onze medisch adviseurs adviseren ons over de eventuele toekomstige risico’s. Op basis daarvan onderhandelen wij over een optimale schadevergoeding, zodat slachtoffers later niet voor financiële verrassingen komen te staan.
- Inkomensverlies: door arbeidsongeschiktheid kan het slachtoffer (tijdelijk) inkomen verliezen.
- Verlies van zelfredzaamheid: hulpbehoevendheid kan leiden tot kosten voor huishoudelijke hulp.
- Smartengeld: voor immateriële schade, zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde (art. 6:106 BW).
Om aanspraak te maken op schadevergoeding, moet de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond. Daarnaast dient er een causaal verband te worden vastgesteld tussen het ongeval en het hersenletsel. Het slachtoffer moet bewijzen dat het letsel veroorzaakt is door het ongeval. Indien sprake is van gedeelde schuld, kan de schade op grond van artikel 6:101 BW naar rato worden verdeeld.
Letselschade heeft ingrijpende gevolgen en kan leiden tot hoge schadevergoedingen. Het is essentieel dat slachtoffers worden bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat om de aansprakelijkheid en schadevergoeding adequaat vast te stellen. Met name als hersenletsel blijvende gevolgen heeft, is er een noodzaak tot een zorgvuldige juridische afhandeling en goede ondersteuning door een van onze letselschadeadvocaten.