Letselschade omvat lichamelijke en psychische schade die men oploopt door toedoen van een ander, vaak in het geval van een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische fout of ander incident waarbij derden betrokken zijn.

Bij een hersenschudding is vaak sprake van een situatie met bewusteloosheid en een periode rond het ongeval die men zich niet herinnert. In de periode daarna kan een slachtoffer last krijgen van andere klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, grote vermoeidheid, vergeetachtigheid en prikkelbaarheid. Bij een hersenschudding oftewel Licht Traumatisch Hersenletsel gaat het om zogeheten “niet medisch objectiveerbare klachten”: het letsel kan niet worden bewezen met bijvoorbeeld een röntgenfoto of een MRI.

Behandeling hersenschudding

Het is bij een vermoeden van een hersenschudding altijd verstandig om naar de spoedeisende hulp of de huisarts te gaan en gerichte medische adviezen te krijgen die passen bij uw specifieke situatie.

Gevolgen en herstelproces

Ook een hersenschudding kan soms een langdurige behandeling vergen.  Klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, concentratie- en geheugenproblemen en overgevoeligheid voor licht en geluid kunnen blijvend zijn. Dan kan men ook last krijgen van somberheid of depressie, prikkelbaarheid en angsten en piekeren. Ook een “simpele” hersenschudding kan het leven zeer ontregelen. Hierdoor wordt schade geleden en worden kosten gemaakt, mogelijk ook in de toekomst.

Schadeposten

Bij letselschade door hersenletsel kunnen diverse schadeposten ontstaan:

  1. Medische kosten: medische kosten die niet door de ziektekostenverzekeraar worden vergoed zoals de eigen bijdrage, soms kosten van fysiotherapie of pijnstilling
  1. Gevolgen voor werk, opleiding en inkomen: door arbeidsongeschiktheid kan het slachtoffer (tijdelijk of blijvend) inkomen verliezen, of studievertraging oplopen.
  1. Verlies van zelfredzaamheid: hulpbehoevendheid kan vooral in de beginfase leiden tot kosten voor huishoudelijke hulp.
  2. Smartengeld: voor immateriële schade, zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde (art. 6:106 BW).

Om aanspraak te maken op schadevergoeding, moet de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond. Daarnaast dient er een causaal verband te worden vastgesteld tussen het ongeval en de hersenschudding. Als geen sprake is van volledig herstel, en van omvangrijke langlopende (inkomens-)schade, dan kan dat bewijstraject een zaak van lange adem zijn.

Letselschade heeft ingrijpende gevolgen en kan leiden tot omvangrijke financiële schade. Met name wanneer sprake is van gevolgen voor werk en inkomen is het belangrijk dat slachtoffers worden bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat om de aansprakelijkheid en schadevergoeding adequaat vast te stellen. In zaken over niet-medisch objectiveerbaar letsel zoals een hersenschudding, is het belangrijk dat het slachtoffer goed wordt geïnformeerd over het bewijstraject voor langlopende schadeposten.