Letselschade omvat lichamelijke en psychische schade die men oploopt door toedoen van een ander, vaak in het geval van een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische fout of ander incident waarbij derden betrokken zijn. Wanneer door een ongeval schade ontstaat aan de heup wordt dit heupletsel genoemd. Een gebroken heup is vrijwel altijd het gevolg van een val waarbij er op de heup is gevallen. Ook een ontsteking van de slijmbeurs of irritatie van een pees kan komen door een val. Als heupletsel ontstaat door een verwijtbare fout van een ander zoals bij een verkeersongeval waarvoor aansprakelijkheid is erkend, kan een slachtoffer de veroorzaker aansprakelijk stellen om vergoeding van de geleden schade te vorderen.
Behandeling heupletsel
Behandeling van heupletsel hangt af van de diagnose van de arts. De behandeling van een gebroken heup is afhankelijk van de plaats van de breuk en de stand van de breuk. Een gebroken heup wordt vrijwel altijd zo spoedig mogelijk geopereerd, waarna fysiotherapie volgt. Welke operatie hangt af van de soort breuk en leeftijd van de patiënt. Bij jonge patiënten wordt vaak de heupkop behouden met schroeven of een combinatie van platen en schroeven. Oudere patiënten krijgen meestal een heupprothese. De meeste heupprotheses gaan gemiddeld 15 jaar mee, waarna deze moet worden vervangen. Daar houden onze letselschadeadvocaten rekening mee bij het regelen van de letselschadezaak.
Gevolgen en herstelproces
Heupletsel kan leiden tot langdurige behandeling. Naast fysiek ongemak kan er sprake zijn van psychisch leed. Om de gevolgen van heupletsel goed in kaart te brengen, adviseert onze medisch adviseur aan de hand van de medische brieven van de behandelend orthopedisch chirurg, huisarts en fysiotherapeut. In verband met mogelijke toekomstrisico’s wordt meestal ook een orthopedische expertise verricht. Na deze medische expertise adviseert onze medisch adviseur over de toekomstige risico’s en toekomstige medische behandelingen. Die zijn nog steeds gevolg van het ongeval en moeten dan ook door de aansprakelijke partij worden vergoed. Onze letselschadeadvocaten helpen u daarbij.
Schadeposten
Bij letselschade door heupletsel kunnen diverse schadeposten ontstaan:
- Medische kosten: medische kosten voor de huidige medische behandeling(en) maar ook voor de toekomstige. Later kunnen immers nog meer medische behandeling(en) nodig zijn en de aansprakelijke partij moet ook deze vergoeden. Onze medisch adviseurs adviseren ons over de toekomstige risico’s. Op basis daarvan onderhandelen wij over een optimale schadevergoeding, zodat slachtoffers later niet voor financiële verrassingen komen te staan.
- Inkomensverlies: door arbeidsongeschiktheid kan het slachtoffer (tijdelijk) inkomen verliezen.
- Verlies van zelfredzaamheid: hulpbehoevendheid kan leiden tot kosten voor huishoudelijke hulp.
- Smartengeld: voor immateriële schade, zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde (art. 6:106 BW).
Om aanspraak te maken op schadevergoeding, moet de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond. Daarnaast dient er een causaal verband te worden vastgesteld tussen het ongeval en het heupletsel. Het slachtoffer moet bewijzen dat het heupletsel veroorzaakt is door het ongeval. Indien sprake is van gedeelde schuld, kan de schade op grond van artikel 6:101 BW naar rato worden verdeeld.
Letselschade heeft ingrijpende gevolgen en kan leiden tot hoge schadevergoedingen. Het is essentieel dat slachtoffers worden bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat om de aansprakelijkheid en schadevergoeding adequaat vast te stellen. Met name als heupletsel blijvende gevolgen heeft, is er een noodzaak tot een zorgvuldige juridische afhandeling en goede ondersteuning door een van onze letselschadeadvocaten.