Letselschade omvat lichamelijke en psychische schade die men oploopt door toedoen van een ander, vaak in het geval van een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische fout of ander incident waarbij derden betrokken zijn. Bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is sprake van langdurige stress, herbelevingen en angst als reactie op een traumatische gebeurtenis. Symptomen zijn herhaaldelijke en zeer pijnlijke herinneringen aan de gebeurtenis, dromen en herbelevingen, intens of langdurig psychisch lijden na prikkels die lijken op het trauma, prikkelbaar gedrag, verhoogde waakzaamheid, overdreven schrikreacties, concentratieproblemen en slaapproblemen.
Behandeling PTSS
Bij PTSS is een psychologische behandeling altijd belangrijk. De huisarts kan doorverwijzen. De klachten kunnen ernstig zijn en het dagelijks leven beperken. Sommige mensen kunnen niet meer werken en dagelijkse taken niet meer uitvoeren. Door psychologische behandeling kan een traumatische gebeurtenis beter verwerkt worden. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een behandeling die bewezen effectief is. Bij PTSS kunnen ook medicijnen worden voorgeschreven.
Gevolgen
PTSS kan het leven zeer ontregelen en beperken. Onze letselschadeadvocaten helpen u met schadevergoeding vorderen bij de aansprakelijke partij of verzekeraar.
Schadeposten
Bij letselschade door PTSS kunnen diverse schadeposten ontstaan:
- Medische kosten: medische kosten voor medische behandeling(en). Onze medisch adviseurs adviseren ons over de gevolgen van een ongeval en eventuele toekomstige risico’s. Op basis daarvan onderhandelen wij over een optimale schadevergoeding, zodat slachtoffers later niet voor financiële verrassingen komen te staan.
- Inkomensverlies: door arbeidsongeschiktheid kan het slachtoffer (tijdelijk) inkomen verliezen.
- Verlies van zelfredzaamheid: hulpbehoevendheid kan leiden tot kosten voor huishoudelijke hulp.
- Smartengeld: voor immateriële schade, zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde (art. 6:106 BW).
Om aanspraak te maken op schadevergoeding, moet de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond. Daarnaast dient er een causaal verband te worden vastgesteld tussen het ongeval en de PTSS. Het slachtoffer moet bewijzen dat het letsel veroorzaakt is door het ongeval. Indien sprake is van gedeelde schuld, kan de schade op grond van artikel 6:101 BW naar rato worden verdeeld.
Letselschade heeft ingrijpende gevolgen en kan leiden tot hoge schadevergoedingen. Het is essentieel dat slachtoffers worden bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat om de aansprakelijkheid en schadevergoeding adequaat vast te stellen. Met name als PTSS blijvende gevolgen heeft, is er een noodzaak tot een zorgvuldige juridische afhandeling en goede ondersteuning door een van onze letselschadeadvocaten.