Letselschade omvat lichamelijke en psychische schade die men oploopt door toedoen van een ander, vaak in het geval van een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische fout of ander incident waarbij derden betrokken zijn. Bij rugletsel kan sprake zijn van bijvoorbeeld een gebroken rug, of schade van de wervelkolom, ruggenmerg of zenuwbanen. Hoe ernstig het rugletsel is, hangt af van de plaats van de fractuur.

Omdat het ruggenmerg ook door de wervelkolom loopt, is beschadiging van het ruggenmerg een zeer groot risico. Als het ruggenmerg is doorgesneden, is sprake van een dwarslaesie. Het is essentieel dat de ruggengraat intact blijft omdat we daardoor kunnen bewegen. Ernstig rugletsel heeft daarom grote gevolgen voor het leven van een slachtoffer.

Behandeling rugletsel

Rugletsel na een ongeluk zal vaak eerst worden gelokaliseerd en op ernst worden onderzocht. Soms is een operatie nodig. De plaats en ernst van het rugletsel bepalen het herstelproces. Revalidatie thuis en / of in een revalidatiecentrum kan nodig zijn. Revalidatie en herstel kan enkele maanden tot zelfs enkele jaren duren. Bij blijvende schade zoals een dwarslaesie zal het slachtoffer blijvend invalide zijn.

Gevolgen

Rugletsel kan het leven zeer ontregelen en beperken. Onze letselschadeadvocaten helpen u met schadevergoeding vorderen bij de aansprakelijke partij of verzekeraar.

Schadeposten

Bij letselschade door rugletsel kunnen diverse schadeposten ontstaan:

  1. Medische kosten: medische kosten voor medische behandeling(en). Onze medisch adviseurs adviseren ons over de gevolgen van een ongeval en eventuele toekomstige risico’s. Op basis daarvan onderhandelen wij over een optimale schadevergoeding, zodat slachtoffers later niet voor financiële verrassingen komen te staan.
  1. Inkomensverlies: door arbeidsongeschiktheid kan het slachtoffer (tijdelijk) inkomen verliezen.
  1. Verlies van zelfredzaamheid: hulpbehoevendheid kan leiden tot kosten voor huishoudelijke hulp.
  1. Smartengeld: voor immateriële schade, zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde (art. 6:106 BW).

Om aanspraak te maken op schadevergoeding, moet de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond. Daarnaast dient er een causaal verband te worden vastgesteld tussen het ongeval en het rugletsel. Het slachtoffer moet bewijzen dat het letsel veroorzaakt is door het ongeval. Indien sprake is van gedeelde schuld, kan de schade op grond van artikel 6:101 BW naar rato worden verdeeld.

Letselschade heeft ingrijpende gevolgen en kan leiden tot hoge schadevergoedingen. Het is essentieel dat slachtoffers worden bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat om de aansprakelijkheid en schadevergoeding adequaat vast te stellen. Met name als rugletsel blijvende gevolgen heeft, is er een noodzaak tot een zorgvuldige juridische afhandeling en goede ondersteuning door een van onze letselschadeadvocaten.