Letselschade omvat lichamelijke en psychische schade die men oploopt door toedoen van een ander, vaak in het geval van een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische fout of ander incident waarbij derden betrokken zijn. Whiplashletsel is meestal het gevolg van een achterop aanrijding in het verkeer. De krachtige beweging kan door de aanrijding nekletsel veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn nekpijn, hoofdpijn, schouderpijn, concentratie- en geheugenproblemen, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid.

Behandeling whiplash

Na een ongeval kan op de spoedeisende hulp uw letsel worden onderzocht. Ook de huisarts kan dat doen. De behandeling van nekklachten of whiplashletsel verschilt van geval tot geval. In ieder geval is het belangrijk om al uw klachten goed met uw arts en/of fysiotherapeut te bespreken en niet te lang te wachten met het raadplegen van een arts. Ook in het belang van een goede schadevergoeding is het wenselijk om al uw klachten na een ongeval tijdig te laten documenteren in uw medisch dossier. Klachten door whiplash zijn niet vast te leggen op een röntgenfoto of een MRI en daardoor medisch niet objectiveerbaar. Daarom is het belangrijk om u tijdig te laten onderzoeken en uw arts over uw nekklachten na het ongeval te informeren. Het medisch dossier kan dan als bewijs van uw schade dienen in de onderhandeling met verzekeraars.

Gevolgen en herstelproces

Whiplash kan leiden tot langdurige behandeling. Naast fysiek ongemak kan er sprake zijn van psychisch leed. Om de gevolgen van het letsel goed in kaart te brengen, adviseert onze medisch adviseur aan de hand van de medische brieven van de behandelend medisch specialist, huisarts en fysiotherapeut. Bij langdurige klachten en beperkingen wordt meestal ook een medische expertise verricht. Na deze medische expertise adviseert onze medisch adviseur over de gevolgen van het ongeval en beperkingen waardoor mogelijk ook in de toekomst schade wordt geleden. Ook kan het zijn dat in de toekomst kosten wegens het letsel worden gemaakt. Die zijn nog steeds gevolg van het ongeval en moeten dan ook door de aansprakelijke partij worden vergoed. Onze letselschadeadvocaten helpen u daarbij.

Schadeposten

Bij letselschade door whiplash kunnen diverse schadeposten ontstaan:

  1. Medische kosten: medische kosten voor de huidige medische behandeling(en) maar ook voor de toekomstige. Later kunnen immers nog meer medische behandeling(en) nodig zijn en de aansprakelijke partij moet ook deze vergoeden. Onze medisch adviseurs adviseren ons over de eventuele toekomstige risico’s. Op basis daarvan onderhandelen wij over een optimale schadevergoeding, zodat slachtoffers later niet voor financiële verrassingen komen te staan.
  1. Inkomensverlies: door arbeidsongeschiktheid kan het slachtoffer (tijdelijk) inkomen verliezen.
  1. Verlies van zelfredzaamheid: hulpbehoevendheid kan leiden tot kosten voor huishoudelijke hulp.
  1. Smartengeld: voor immateriële schade, zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde (art. 6:106 BW).

Om aanspraak te maken op schadevergoeding, moet de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond. Daarnaast dient er een causaal verband te worden vastgesteld tussen het ongeval en het whiplashletsel. Het slachtoffer moet bewijzen dat het letsel veroorzaakt is door het ongeval. Indien sprake is van gedeelde schuld, kan de schade op grond van artikel 6:101 BW naar rato worden verdeeld.

Letselschade heeft ingrijpende gevolgen en kan leiden tot hoge schadevergoedingen. Het is essentieel dat slachtoffers worden bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat om de aansprakelijkheid en schadevergoeding adequaat vast te stellen.