Letselschade: wat is het?

Letselschade draait om het letsel dat iemand heeft opgelopen door toedoen van een ander. Vaak gaat dat om een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische fout of ander incident of ongeluk waarbij derden betrokken zijn.
Letselschade: wat is het? 1

Wat moet u doen na een ongeval?

Het hebben van letsel op zichzelf leidt nog niet tot een recht op schadevergoeding. Allereerst moet worden aangetoond dát er sprake is van een situatie waarvoor een ander aansprakelijk is. En ook het letsel moet worden bewezen. Vervolgens kunnen ook de financiële gevolgen van het letsel voor vergoeding in aanmerking komen, áls daarvoor het bewijs kan worden geleverd.

Hoofdregel: ieder draagt de eigen schade. Uitzondering: recht op schadevergoeding bestaat als aansprakelijkheid van een derde én de eigen schade kunnen worden aangetoond. In de praktijk kan het gebeuren dat schade die wel degelijk wordt geleden, toch niet kan worden aangetoond. In dat geval bestaat dus geen recht op vergoeding van die schadepost, hoe klein of groot die schade ook is.

Na een ongeval is uiteraard eerst van belang dat u goede medische zorg krijgt, zeker bij ernstiger letsel.

Schakel direct een letselschadeadvocaat in bij ernstig letsel en/of hoge schade
Bij ernstig letsel is het raadzaam om zo snel mogelijk een advocaat in te schakelen. Wij kunnen zorgen dat rechten worden veiliggesteld, zo nodig door toedrachtonderzoek of getuigenverklaringen. Maar net zo belangrijk is het om de benodigde zorg en hulp in te schakelen: verzorging aan huis, aanpassingen in huis, vervoer, etc. En natuurlijk vragen wij zo snel als mogelijk is een voorschot voor u, om in het levensonderhoud én de extra kosten te kunnen voorzien. Neem contact met een van onze letselschadeadvocaten op.

Bewijs van letselschade
Om na het ongeval uw schade te kunnen verhalen op de aansprakelijke partij, is het belangrijk dat u kunt aantonen dat u schade lijdt, en welke.

Waardoor lijdt u schade? Bewijs van toedracht.
Na een ongeluk is het verstandig om foto’s of films te maken van bijvoorbeeld de plaats of situatie na een aanrijding of arbeidsongeval. En om omstanders te vragen naar hun naam, adres en telefoonnummer, zodat zij als getuige kunnen verklaren wat er is gebeurd. Bewaar bewijsmateriaal, zoals beschadigde goederen (auto, fiets, werkmateriaal, kleding).

Aantonen van klachtenverloop: huisarts en dagboek
Om aan te kunnen tonen dat u klachten en beperkingen hebt opgelopen door een ongeval is het raadzaam om na een ongeval een huisarts te raadplegen en de ongevalsgevolgen te bespreken. Zorg dat u alle klachten noemt, ook als u denkt dat het wel meevalt. Vaak nemen de klachten na enige tijd juist toe, maar dat wordt dan niet met de huisarts besproken. U krijgt hoofdpijnklachten of merkt pas later cognitieve klachten, u raakt uitgeput omdat u slechts slaapt, soms ontstaan ook psychische klachten. Raadzaam is om dit periodiek met uw huisarts te bespreken. Het is aan te bevelen om een dagboekje bij te houden met uw klachtenverloop, gewoon elke dag een paar regels per dag: wat lukte wel of niet en wanneer had u meer of minder klachten.

Bonnetjes en facturen van kosten
Om uw schade te kunnen vorderen moet u kunnen aantonen welke schade u hebt geleden. Bewaar daarom alle bonnen en facturen, van bijvoorbeeld medicijnen, hulpmiddelen en aanpassingen in huis, extra oppas, hou een overzichtje bij van alle uren hulp en verzorging.

Erkenning aansprakelijkheid en daarna schade regelen

De afwikkeling van letselschade kent twee stappen. De eerste stap is om vast te stellen of de partij die uw schade heeft veroorzaakt hiervoor aansprakelijk is. Als de aansprakelijkheid door de schadeveroorzakende partij en/of diens verzekeraar is erkend, zijn zij verplicht om alle schade door het ongeval te vergoeden. Daaronder vallen ook de juridische kosten in het onderhandelingstraject. Stap twee is het aantonen dat en welke schade u lijdt door het ongeval. Soms wordt de schade praktisch afgewikkeld zonder erkenning van aansprakelijkheid.

Hulp, zorg, ondersteuning en aanpassingen
In de meeste gevallen volstaat een passend voorschot van de aansprakelijkheidsverzekeraar, waarmee u zelf hulp, zorg ondersteuning en aanpassingen kunt regelen. Ook hulp en zorg van uw partner, familie en vrienden komt voor vergoeding in aanmerking, als het gebruikelijk is om voor dit soort hulp een derde in te huren: zoals verzorging, huishoudelijke hulp of een tuinman. Op langere termijn kan mogelijk thuiszorg of huishoudelijke hulp worden geregeld.

Voor ernstiger letsel kunnen wij op (korte) termijn hulp, zorg en voorzieningen regelen. We schakelen deskundigen in om te bepalen welke hulp, zorg en voorzieningen op lange termijn noodzakelijk zijn. Voorzieningen kunnen bijvoorbeeld zijn: een aangepaste auto, fiets of rolstoel, een traplift, hoger toilet of zelfs een gelijkvloerse woning die rolstoelgeschikt is. Eenvoudige hulpmiddelen kunt u zelf alvast aanschaffen.

Herstel
Bij lichter letsel is herstel een kwestie van tijd. Soms met hulp van medische behandelingen, waaronder fysiotherapie, ergotherapie of een psycholoog. Bij aanhoudend en/of ernstiger letsel kan het noodzakelijk zijn om na de medische behandelingen en verloop van tijd gespecialiseerde twee- of derdelijnshulp in te schakelen. Bijvoorbeeld multidisciplinaire behandeltrajecten, waarbij een revalidatiearts een behandelplan maakt en de behandeling door een team van specialisten coördineert.

Re-integratie in eigen of ander werk: de arbeidskundige, omscholing, WIA-uitkering
Gelijklopend aan het herstel kan soms al een aanvang worden gemaakt met re-integratie in eigen of passend werk. Soms kan dat pas na verder herstel. En bij ernstiger letsel kunnen blijvende klachten en beperkingen ervoor zorgen dat volledige of gedeeltelijke terugkeer in eigen werk niet meer mogelijk is. In dat geval schakelen we hulp in van een arbeidsdeskundige die begeleid bij aanpassing van werk of omscholing naar ander werk.
In het geval dat u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt blijft kan een werknemer in loondienst recht hebben op een WIA-uitkering. Soms tijdelijk soms blijvend.

Schadeposten en schadevergoeding
Uiteindelijk wordt alle schade die u heeft geleden en in de toekomst nog lijdt in kaart gebracht en gevorderd van de aansprakelijke partij. Bij letselschade kunnen diverse schadeposten ontstaan:

  1. Medische kosten: zoals kosten fysiotherapie, psycholoog, ergotherapeut, eigen risico, medicatie en andere kosten die niet worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar.
  2. Inkomensverlies: door arbeidsongeschiktheid kan het slachtoffer (tijdelijk) inkomen verliezen.
  3. Verlies van zelfredzaamheid/zorgschade: hulpbehoevendheid kan leiden tot kosten voor huishoudelijke hulp, verzorging en voorzieningen zoals aanpassingen van vervoermiddelen of woning. Ook onderhoud van huis en tuin valt hieronder.
  4. Smartengeld: voor immateriële schade, zoals pijn, verdriet en verminderde levensvreugde (art. 6:106 BW).
  5. Juridische kosten: als de aansprakelijkheid erkend is, heeft u recht op vergoeding van de zogeheten buitengerechtelijke kosten van de schadeafwikkeling in het onderhandelingstraject.

Om aanspraak te maken op schadevergoeding, moet de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond. Daarnaast dient er een causaal verband te worden vastgesteld tussen het ongeval en de botbreuken. Het slachtoffer moet bewijzen dat de botbreuken direct zijn veroorzaakt door het ongeval. Indien sprake is van gedeelde schuld, kan de schade op grond van artikel 6:101 BW naar rato worden verdeeld.

Letselschade heeft ingrijpende gevolgen en kan leiden tot hoge schadevergoedingen. Het is essentieel dat slachtoffers worden bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat om de aansprakelijkheid en schadevergoeding adequaat vast te stellen. Waarborging van uw rechten is noodzakelijk. Dat geldt met name ook voor uw schade in de toekomst. Een aangeboden schadevergoeding kan een duizelingwekkend hoog bedrag lijken, maar toch niet volstaan om al uw schade te dekken. Om uw rechten veilig te stellen is het noodzakelijk dat alle afspraken over de schadeafwikkeling worden vastgelegd in een contract. Een zogeheten vaststellingsovereenkomst. Voor onzekere ontwikkelingen in de toekomst is het nodig om uitzonderingen contractueel vast te leggen. Deze toelichting is uiteraard niet uitputtend, daarvoor is de afwikkeling van letselschade te complex. Neem contact op met een van onze letselschadeadvocaten om uw situatie te bespreken.

Soorten letsel:

Bij Maet Advocaten begrijpen we dat elk type letsel unieke uitdagingen met zich meebrengt en dat maatwerk essentieel is. Of het nu gaat om moeilijk objectiveerbare klachten, de inzet van specialisten, het regelen van hulpmiddelen, of het vinden van lotgenotencontact, wij staan klaar om u hierin te begeleiden. Hieronder vindt u een overzicht van veelvoorkomende letsels waarbij wij u in een juridische procedure kunnen bijstaan:

Letselschade? Vertel ons wat er is gebeurd!

    Mijn vraag is bestemd voor Maet vestiging:
    AlmereAmsterdamDelftUtrecht