Wij ontvangen regelmatig vragen van ouders over de uitvoering van de zorgverdeling in deze tijd van Corona.

Hoe moet je omgaan met de vakantieverdeling? Zijn de kinderen bij de andere ouder veilig? Kan de omgang in de meivakantie gewoon doorgaan? Wat spreken de ouders af nu de basisscholen op 11 mei 2020 weer open gaan? Wat gebeurt er als dit maar voor halve dagen is?

Met elkaar communiceren en het samen zoeken naar oplossingen is uiteraard het beste. Als je niet meer communiceert, weet je immers ook niet hoe de andere ouder handelt en wat de belangen zijn.

Samen overleggen en goed communiceren is in sommige gevallen, na de scheiding niet zo eenvoudig.

Ook is het niet eenvoudig om invulling te geven aan de dag omdat er veel te regelen is. Jullie kind / kinderen hebben schoolwerk. De ene school heeft het gestructureerd geregeld, de ander wat minder. Daarnaast moet je als ouder jouw werk nog kunnen uitvoeren. Het is dus allemaal niet zo eenvoudig.

Eigenlijk hebben jullie elkaar hard nodig, om elkaar te ontlasten en samen te komen tot:

  • goed schoolwerk,
  • een kind dat zijn vriendjes en school mist toch gelukkig is,
  • het goed uitvoeren van jouw eigen werk.
  • gezond blijven.

Villa Pinedo (www.villapinedo.nl) had en heeft handige tools ingezet in de vorm van cursussen, zodat je toch ook nu in deze moeilijke tijd weer leert goed communiceren met elkaar als ouder.

Nu is er besloten dat na de meivakantie de kinderen weer naar school mogen. Wordt het hele of halve dagen, of om de dag?

Er is dus weer een nieuwe fase waar wij met en door het Coronavirus in belanden. Nieuwe vragen druppelen alweer binnen.

Kan de vakantieverdeling nu wel doorgang vinden? Zijn de kinderen en andere ouder veilig? En als blijkt dat dat niet het geval is, is het dan niet verstandig om de omgangsregeling in de meivakantie geen doorgang te laten vinden en alsnog (tijdelijk) stop te zetten?

Wat kan je nu toch doen?

Probeer te overleggen.

De wet geeft aan dat zowel kinderen als ouders recht hebben op contact en omgang met elkaar. Op welke wijze wij als ouders en advocaten kunnen handelen in bijzondere omstandigheden zoals Corona zijn niet opgenomen in de wet.

Door de regering is aangegeven dat in ons land geen totale lockdown geldt.

Er is ook geen reisverbod opgelegd.

Over de uitvoering van de omgangsregeling in tijden van de coronacrisis geldt dat kinderen in principe tussen de beide ouders heen en weer kunnen en mogen reizen. Er zijn dus geen formele beperkingen aan het uitvoeren van de omgangs- of contactregeling.

Lukt het overleg niet, vraag ons dan om hulp. Wij denken graag met jullie mee.

Let op: wijzig niet de omgang eenzijdig. Bedenk geen eigen regels en zet de kinderen en de andere ouder niet klem. Probeer hoe moeilijk ook te overleggen en hierin de afspraken goed vorm te geven. Zijn er geen verdere bijzonderheden, kom dan de regeling na en geef aan wat jij belangrijk vindt. Luister naar de ander, zodat ruzies en verwijten later worden voorkomen.

Jouw situatie en die van jullie kinderen is bijzonder. Het is een unieke tijd die soms om unieke oplossingen vraagt.

Komen jullie er niet uit? Met onze kennis, kunde en ervaring leveren wij graag Maet werk voor jullie situatie. Neem hiervoor contact op met mr. Elea van Baarle of mr. Sanne Oor.

.