Psychische schade kan een ingrijpend gevolg zijn van een ongeval en heeft vaak aanzienlijke gevolgen voor het dagelijks leven van het slachtoffer.

Welke soorten psychische schade kunnen zich voordoen?

Veel voorkomende types psychische schade na een  ongeval zijn posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornissen, depressies en aanhoudende emotionele stress. In het Nederlandse recht wordt psychische schade aangemerkt als een vorm van letselschade, mits deze aantoonbaar en toerekenbaar is aan het ongeval.

De vergoedbaarheid van psychische schade is afhankelijk van diverse factoren. Allereerst moet worden vastgesteld dat er sprake is van causaal verband tussen het ongeval en de psychische klachten. Dit dient doorgaans te worden onderbouwd met medische rapportages van bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater.

Schadevergoeding

Om aanspraak te maken op schadevergoeding, moet allereerst de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond. Het slachtoffer moet bewijzen dat de psychische schade het gevolg is van het ongeval.

Bij letselschade als gevolg van psychische schade is sprake van materiële en immateriële schade, zoals bijvoorbeeld:

  • Medische kosten: de behandelkosten die niet door de ziektekostenverzekeraar worden vergoed
  • Gevolgen voor werk en inkomen: wanneer langdurige of blijvende arbeidsongeschikt leidt tot vermindering van inkomen.
  • Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd: dat betreft het verlies van levensvreugde, de pijn en dergelijke gevolgen van het letsel. De hoogte van smartengeld wordt mede bepaald door de ernst van het letsel en de impact ervan op het dagelijks leven van het slachtoffer. Onze letselschade advocaten adviseren over de hoogte van het maximaal haalbare smartengeld.

Shockschade oftewel schokschade

In uitzonderingsgevallen kunnen ook familieleden, vrienden en omstanders in aanmerking komen voor een schadevergoeding, met name als zij ooggetuige zijn geweest van een zeer ernstig ongeluk. De psychische schade van deze groep valt onder de zogenaamde shock- of schokschade. Dit rechtsgebied is de laatste jaren erg in beweging en er komt steeds meer rechtspraak bij over de criteria wanneer iemand die niet het slachtoffer zelf is, toch in aanmerking kan komen voor een schadevergoeding.

Affectieschade

Een bijzondere vorm van schadevergoeding wegens psychische schade is affectieschade. Affectieschade is de immateriële schade die nabestaanden van een overleden slachtoffer, of naasten van een zeer ernstig gewond slachtoffer kunnen lijden na en door een ongeval, medische fout of geweldsmisdrijf. Het betreft een symbolische vergoeding voor het verdriet en de emotionele impact die zij ervaren door het verlies of het ernstig en blijvend letsel van een dierbare. Sinds de invoering van de Wet vergoeding affectieschade per 1 januari 2019, kunnen bepaalde naasten aanspraak maken op een financiële vergoeding voor deze schade.

In tegenstelling tot de schadevergoeding wegens shockschade, is de affectieschadevergoeding een vast bedrag, afhankelijk van de relatie tot het slachtoffer en de ernst van het letsel of overlijden. De kring van gerechtigden is beperkt tot nabije familieleden, zoals ouders, kinderen, partners en – in sommige gevallen – andere nauw betrokkenen. Ook van dit onderwerp weten de letselschade advocaten van ons kantoor alles af.

Rechtsbijstand

Letselschade door psychische schade kan ingrijpende gevolgen hebben, en kan leiden tot grote schade waarvoor een hoge schadevergoeding aan de orde moet zijn. Het is essentieel dat slachtoffers worden bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat om de aansprakelijkheid en schadevergoeding adequaat vast te stellen.