Een spierverrekking of spierscheur is een veelvoorkomende blessure na een ongeval, waarbij de spiervezels door overmatige rek of plotselinge krachtinwerking beschadigd raken. Een spierverrekking betreft een lichte overrekking zonder structurele scheuring, terwijl een spierscheur een gedeeltelijke of volledige ruptuur van de spiervezels inhoudt. Symptomen variëren van pijn, zwelling en stijfheid tot functieverlies en zichtbare bloeduitstortingen. Dergelijke letsels komen vaak voor bij verkeersongevallen, valpartijen of werkgerelateerde incidenten waarbij een abrupte of onnatuurlijke beweging plaatsvindt.
Behandeling van spierverrekkingen of spierscheuringen:
Artsen kunnen verschillende behandelingen bieden zoals het voorschrijven van rust, ijs op het geblesseerde gebied leggen, compressie (samendrukking) van het geblesseerde gebied, hooghouden van het geblesseerde lichaamsdeel, fysiotherapie behandeling en soms zelfs operatie bij een scheur of complete ruptuur van de spier (denk aan een achillespees ruptuur). Bij revalidatie na een operatie heeft het slachtoffer vaak tijdelijk krukken of een brace nodig.
Schadevergoeding
Om aanspraak te maken op schadevergoeding, moet de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond. Het slachtoffer moet bewijzen dat de spierschade het gevolg zijn van het ongeval.
Bij letselschade als gevolg van spierverrekking of spierscheur is sprake van materiële en immateriële schade, zoals bijvoorbeeld:
- Medische kosten: de behandelkosten die niet door de ziektekostenverzekeraar worden vergoed
- Gevolgen voor werk en inkomen: wanneer langdurige of blijvende arbeidsongeschikt leidt tot vermindering van inkomen.
- Hulp en zorg: er kan – vaak tijdelijk – hulp nodig zijn voor persoonlijke verzorging, voor huishoudelijke werkzaamheden of ‘klussen in en rond de woning’
- Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd: dat betreft het verlies van levensvreugde, de pijn en dergelijke gevolgen van het letsel. De hoogte van smartengeld wordt mede bepaald door de ernst van het letsel en de impact ervan op het dagelijks leven van het slachtoffer. Onze letselschade advocaten adviseren over de hoogte van het maximaal haalbare smartengeld.
Letselschade door spierscheuringen of spierverrekkingen kan ingrijpende gevolgen hebben, en kan in sommige gevallen leiden tot grote schade waarvoor een hoge schadevergoeding aan de orde moet zijn. Het is in zo’n situatie essentieel dat slachtoffers worden bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat om de aansprakelijkheid en schadevergoeding adequaat vast te stellen.